Restauracja Komediowa Rafała Paczesia: zdjęcia, menu i nasze wrażenia

5

Komediowa to nowa restauracja Rafała Paczesia, do której postanowiliśmy wybrać się w pierwszy weekend jej działalności. Restauracja zlokalizowana jest na ulicy Piotrkowskiej, powszechnie uważanej za wizytówkę Łodzi, a dokładniej w kamienicy Dawida Senderowicza z 1898 roku przy Piotrkowskiej 12. Na wstępie musimy Was uspokoić – zdecydowanie nie jest to kamienica podobna do tej z opowieści Rafała i nie ma powodu, żeby bał się do niej wejść dostawca pizzy ani ktokolwiek inny.

Jest wręcz odwrotnie – budynek prezentuje się bardzo okazale, a oświetlona restauracja zdecydowanie przyciąga uwagę przechodniów, o czym mieliśmy okazję przekonać się, zajmując miejsce przy oknie. Choć nad drzwiami Komediowej nie ma szyldu z nazwą lokalu, to naprawdę nie sposób do niej nie trafić, w czym pomaga, chociażby neon Stand-up Comedy Live w witrynie.

Restauracja Komediowa – wystrój

Po przekroczeniu drzwi oczom gości ukazuje się gruba czerwona kotara oraz złote bordery z czerwonymi sznurami, znanymi z eleganckich hoteli. Zresztą czerwieni jest tutaj znacznie więcej – to również kolor schodów, sufitu, foteli, sceny czy kurtyny, która się za nią znajduje. W połączeniu z czarnymi ścianami i podłogą w szachownicę daje to lokalowi bardzo elegancki wygląd i w oczywisty sposób nawiązuje do stylu teatralnego. Niemniej jednak to wcale nie oznacza, że jest tu sztywno jak w teatrze. W Komediowej czuliśmy się bardzo swobodnie, a klimatu dodawała nastrojowa muzyka z lat 80-90 i świąteczne akcenty. Za dobrą decyzję uznajemy brak obrusów na drewnianych stołach, które w naszym odczuciu zawsze wymuszają zobowiązującą atmosferę. Ciekawym pomysłem jest natomiast ściana z galerią ikon światowego i rodzimego stand-upu. Wśród 17 stand-uperów z Polski brakuje co najmniej kilku z górnej części naszego rankingu, ale miejsc na kolejne zdjęcia jest jeszcze sporo, więc niewykluczone, że wkrótce braki zostaną uzupełnione.

Restauracja Komediowa – obsługa

Na przyjemny odbiór restauracji, wpływ ma również niewątpliwie obsługa Komediowej. Miłym zaskoczeniem są kelnerki witające gości u progu i odbierające od nich płaszcze czy kurtki. Z numerkami w dłoniach z szatni, mogliśmy zająć dowolny stolik. Niby głupota, ale to fajnie jak obsługa nie narzuca, gdzie należy usiąść. Generalnie trzeba przyznać, że Panie były bardzo dobrze zorganizowane, niczym słynne stewardessy z samolotu do Dubaju. Z jednej strony wydawały się być niezauważalne, ale gdy tylko trzeba było, to nagle wyrastały obok stolika. Na pewno miały ułatwione zadanie, bo o tej porze nie było tłumu gości na sali, ale coś nam podpowiada, że są gotowe nawet na komplet stolików. Na nasze oko bowiem Komediowa może zmieścić na dole ok. 60-70 osób, a w restauracji naliczyliśmy co najmniej pięciu kelnerów, dwóch barmanów, managera i jednego Rafała Paczesia.

Restauracja Komediowa – menu i ceny

Szefem kuchni w Komediowej jest 120-kilogramowa kolorowa papuga z czterema opakowaniami Vifon na głowie Damian Marchlewicz – zwycięzca IV edycji Hell’s Kitchen, który gotował u Wojciecha Modesta Amaro i Gordona Ramsaya. Widać to od razu w menu, w którym znaleźć można sporo wyszukanych dań typu „Tagia onto konto bonto sonto…”, ale robi się bardziej swojsko, gdy przeczytamy ich nazwy – niewątpliwie wymyślone przez komika. W menu próżno szukać tak bardzo lubianych przez Rafała pierogów z okrasą, kiełbasy podwawelskiej, a nawet bigosu – to prawdopodobnie przez to, że na kuchni widzieliśmy prawie samych facetów. Trzeba jednak przyznać, że wybór jest naprawdę imponujący. W menu widnieją śniadania, przystawki, zupy, klasyczne dania główne, ale też burgery, sałaty, makarony, pizza i desery. Łącznie 50 dań, więc nie ma szans, żeby nie znaleźć tu czegoś dla siebie, nawet jeśli jest się wegetarianinem, bezglutenowcem, bezlaktozowcem, a nawet francuskim pieskiem. Wbrew obawom ceny jak na tej klasy lokal są całkiem przystępne, choć wygląda na to, że jeszcze dynamiczne, o czym świadczą świeże korekty cyferek w menu. Zresztą zajrzyjcie sami do poniższego menu.

ŚNIADANIA
  • kaszanka na chałce z bekonem, jajkiem w koszulce, majonezem cebulowym z sałatką z komosą ryżową i pomidorkami z wędzonym twarogiem 20 zł
  • guacamole na bułce maślanej z jakiem w koszulce, sosem majonezowym z sałatką z komosą ryżową i i pomidorkami z wędzonym twarogiem 19 zł
  • puszysta jajecznica na bułce maślanej, ze szczypiorkiem z sałatką z komosą ryżową i pomidorkami z wędzonym twarogiem 19 zł
  • twarożek, pasta jajeczna, szynka, z sałatką z komosą ryżową i pomidorkami z wędzonym twarogiem, koszyk pieczywa 19 zł
  • sałatka z zielonych warzyw, tofu, hummus, awokado, tapenada z fig i oliwek, pomidorki z oliwą, koszyk pieczywa (vege miska) 21 zł
  • puszysty omlet z owocami i sosem waniliowym 18 zł
  • kiełbaski, pieczony pomidor, bekon, fasolka w pomidorach, jajko w koszulce, z sałatką z komosą ryżową i pomidorkami z wędzonym twarogiem i koszyk pieczywa 23 zł
  • komediowe konfitury i czekolady z koszykiem pieczywa (uwaga! może uzależniać) 19 zł
PRZYSTAWKI
  • „BRAKUJE TYLKO PIEDZIESIAT” 32 zł
    tatar wołowy, marynowane rydze, cebula, ogórek, konserwowy, żółtko, majonez cebulowy
  • „UCHO OD ŚLEDZIA” 21 zł
    podwędzany śledź, marynowane grzyby, ziemniaki, szczypior i wędzony majonez
  • „KIEDY ONA MÓWI ŻE NIE JEST GŁODNA” 29 zł
    krewetki w sosie maślano – winnym z pomidorami i natką pietruszki
  • „NIE MA CWANIAKA NA WARSZAWIAKA” 21 zł
    deska smarowideł: mus z wątróbki kurzej z marynowaną cebulą, dżem z boczku z ogórkiem
  • „KAC VEGAS W BANGKOKU” 12 zł
    skrzydełka w pikantnym sosie z sezamem
  • „MI BY NIGDY NIE ODJE…” 10 zł
    frytki z batatów z serem emilgrana
  • „KOCHAJ ALBO RZUĆ” 10 zł
    frytki z ziemniaków z czosnkiem, natka pietruszki i majonezem truflowym
  • „VEGAN LOVER” 12 zł
    białe kiełbaski w mięsnym sosie z musztardą francuską i natką pietruszki
  • „…NO ŻEBY CHŁOP W SUKIENCE TAŃCZYŁ…” 14 zł
    szkockie jajko z majonezem cebulowym
ZUPY
  • „GDZIE MASZ KIEŁBASĘ” 18 zł
    kremowa łódzka zalewajka z kaszanką i wędzonym twarogiem
  • „TY DZIKI CZŁOWIEKU Z AZJI” 21 zł
    zupa kokosowa na wywarze z krewetek z krewetkami, owocami morza, kolendrą i zielonym groszkiem
  • „GRAŻYNA NA PLAŻY W KRAJACH ARABSKICH” 15 zł
    zupa z pieczonej cebuli z grzankami z kozim serem
DANIA GŁÓWNE
  • „GRUBY KOTLET” 39 zł
    schab (300 g) smażony na smalcu z puree z marchwi, babką ziemniaczaną i zasmażaną kapustą
  • „CYCKI SE USMAŻ” 49 zł
    Pierś z kaczki z puree z selera, karmelizowaną marchwią, marynowanym burakiem i sosem demi
  • „STEJKI TRZEBA JEŚĆ ŻEBY ROSNĄĆ” 76 zł
    stek z polędwicy wołowej (250 g) z sosem demi, sałatką z pomidorów i wędzonym twarogiem, i pieczonymi ziemniakami w maśle
  • „ROZKMINA GŁĄBA” 29 zł
    głąb kalafiora duszony w śmietanie z kminkiem, sos gorgonzolą, marynowane buraki i pieczone ziemniaki
  • „PRZYSMAK TARZANA” 64 zł
    gicz jagnięca (400 g) z puree ziemniaczanym, szałwią i sosem demi
BURGERY
  • „SZARPANINA Z DZIELNICOWYM” 34 zł
    szarpane mięso z dzika z suszoną śliwką, szpinak, bekon pieczony, marynowana cebula, ser cheddar, majonez truflowy
  • „CZYSTE SUMIENIE” 24 zł
    kotlet z ciecierzycy z kminem i chili, sos miodowo – musztardowy, marynowana cebula, pomidor, ogórek konserwowy, szpinak i ser cheddar
  • „PRZECIE TO MUĆKA – KARGULOWA! KARGULE TU SĄ! 34 zł
    kozi ser, mięso wołowe(200 g), konfitura z czerwonej cebuli, szpinak, majonez balsamiczny
  • „BIG KAHUNA ALA PULP FICTION” 39 zł
    pastrami, mięso wołowe(200g), ser cheddar, dżem z boczku, majonez cebulowy, szpinak, ogórek konserwowy, pomidor
  • „SAMUEL L. JACKSON – KRÓL SCEN Z BURGERAMI” 29 zł
    mięso wołowe(200 g), ser cheddar, marynowana cebula, pomidor, ogórek konserwowy, majonez, musztarda, jajko sadzone
MAKARONY
  • „MAKARONIARZ Z WYRZEŻA” 34 zł
    aglio olio peperoncino z krewetkami, oliwa, czosnek, papryczka chili, natka pietruszki
  • „TO SĄ TAKIE SZEROKIE PASKI” 37 zł
    tagiatelle z polędwiczką z dzika z borowikami w sosie śmietanowym, emilgrana, oliwa truflowa
  • „TONY SOPRANO DORZUCIŁBY JAKIEŚ MIĘSO” 23 zł
    tagiatelle w sosie z pieczonych pomidorów z czosnkiem, ricottą i serem emilgrana
SAŁATY
  • „HONEYMOONERS” 34 zł
    świeży szpinak z pastrami, grzankami, pomidorkami, czerwoną cebulą i sosem miodowo – musztardowym
  • „SKOŚNOOKI KURCZAK” 29 zł
    kurczak marynowany ze szpinakiem, orzechami ziemnymi, ogórkiem, zielonym groszkiem, czerwoną cebulą, natką pietruszki i sosem sezamowym
  • „ZOBA CO JES” 29 zł
    marynowane kolorowe buraki z pieczonym kozim serem, szpinakiem, gruszką, marynowaną cebulą i winegretem balsamicznym
PIZZA
  • „DRITTO” 22 zł
    Sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, bazylia
  • „ASINO” 29 zł
    Sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, salami, czerwona cebula
  • „FROMAGGIO” 34 zł
    Sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, emilgrana, gorgonzola, kozi ser
  • „CINGHIALE” 35 zł
    Sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, kiełbasa z dzika, czerwona cebula, jajko
  • „MODO” 36 zł
    Sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, krewetki, chilli, natka pietruszki, cytryna
  • „PERA” 38 zł
    Sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, boczek, kozi ser, gruszka, pesto bazyliowe
  • „FUNGHI” 29 zł
    Sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, grzyby, cebula czerwona, oliwa truflowa
  • „BIANCO” 33 zł
    Bez sosu z pomidorów, mozzarella, ricotta, speck, szpinak, oliwa czosnkowa
  • „POMODORINI” 34 zł
    Sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, suszona dziczyzna, pomidorki, emilgrana, rukola
  • „ZIOLONE” 31 zł
    Sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, zielone suszone pomidory, szpinak, pomidorki, rukola, emilgrana
DESERY
  • „TOFFE SHOW” 17 zł
    Sticky toffee pudding z sosem toffee i redukcją ze śmietany
  • „KASZTANY Z OPOLA” 17 zł
    Drożdżowiec ze śliwkami, sosem angielskim i lodami kasztanowymi
NAPOJE CIEPŁE
  • KAWA
    ESPRESSO 7 zł
    ESPRESSO DOPPIO 8 zł
    ESPRESSO MACCHIATO 9 zł
    AMERICANO 8 zł
    CAFFE LATTE 14 zł
    CAPUCCINO 12 zł
    LATTE MACCHIATO 14 zł
    FLAT WHITE 12 zł
  • HERBATA BIRCHALL 8 zł
    czarna / zielona / smakowa
  • HERBATA BIRCHALL SYPANA W DZBANKU 15 zł
    szarlotka / orient express / malinowy raj / oolong milk / yerba energy drink bio / krwista pomarańcza / earl grey rose
  • HERBATA ZIMOWA 15 zł
    plasty pomarańczy / cytryny / goździki / miód
  • HERBATA Z PRĄDEM 20 zł
    30 ml rum
NAPOJE ZIMNE
    COCA-COLA / COCA-COLA ZERO / SPRITE / FANTA 0,25 l 7 zł
    KINLEY TONIC WATER 0,25 l 7 zł
    CAPPY (pomarańcza/jabłko/czarna porzeczka/pomidor) 0,25 l 7 zł
    KROPLA BESKIDU NIEGAZOWANA 0,33 l 6 zł
    KROPLA DELICE GAZOWANA 0,33 l 12 zł
    KARAFKA WODY Z MIĘTA I CYTRYNĄ 1,00 l 12 zł
    BOMBILLA YERBA CLASSIC / RED / YELLOW 0,33 l 12 zł
    FRTIZ-KOLA / FRTIZ-KOLA BEZ CUKRU 0,33 l 12 zł
    RED BULL ENERGY DRINK 0,25 l 10 zł
    RED BULL SUGARFREE 0,25 l 10 zł
    RED BULL TROPICAL EDITION 0,25 l 10 zł
    SWIEŻO WYCISKANY SOK (pomarańcza / grejpfrut / mix) 15 zł
    LEMONIADA 12 zł / 24 zł
    PIWO
      PILS 7 zł / 10 zł
      PSZENICA 7 zł / 10 zł
      GUINNESS (tylko w Komediowej) 17 zł / 20 zł
      PIWO Z POMPY RIS 17 zł
      GRUBY WIÓR 0,5 l 16 zł
      KOKTAJLE / DRINKI
      • EMIRATES 34 zł
        Jack Daniel’s 120 ml, coca-cola
      • KIR ROYAL 17 zł
        Prosecco, creme de cassis
      • GREJPFRUT 25 zł
        Bombay Sapphire, syrop cukrowy, sok grejpfrutowy, woda gazowana, cząstka grejpfruta, plastry ogórka
      • MALIBU 20 zł
        wódka Stumbras, Malibu, sok z cytryny, sok z ananasa
      • MARGARITA 22 zł
        tequila Jose Cuervo, triple sec, sok z liminki, sól
      • MOJITO 25 zł
        Bacardi Carta Blanca, 1/2 limonki, cukier trzcinowy, mięta, woda gazowana
      • SEX ON THE BEACH 15 zł
        wódka Stumbras, sok żurawinowy, syrop brzoskwiniowy, sok pomarańczowy
      • PURPLE COLLINS 19 zł
        Bombay Sapphire, sok z cytryny, syrop fiołkowy, woda gazowa, plastry ogórka
      • ELDERFLOWER SUMMER 18 zł
        Bombay Sapphire lub wódka Stumbras, syrop z czarnego bzu, rozmaryn, Sprite
      • OLD FASHIONED 20 zł
        Dewar’s White Label, agnostura, cukier trzcinowy, skórka z pomarańczy
      • WINTER JACK 22 zł
        Jack Daniel’s Fire, wódka cytrynowa, sok z jabłek, cynamon
      • WHISKY / WÓDKA SOUR 18 zł
        wódka Stumbras / Jack Daniel’s, agnostura, sok z cytryny, syrop cukrowy, skórka z pomarańczy
      • RED BULL FIERO 24 zł
        Martini Fiero, Red Bull Energy Drink, plaster pomarańczy

      Oprócz tego w menu znajdziecie szeroki wybór wina (domowe, musujące, białe, czerwone), szampana, wermuty, likiery i wszelkie mocne alkohole (wódka, whisky, gin, rum, koniak, brandy, tequila).

      Restauracja Komediowa – jedzenie

      Nasza dwójka zdecydowała się na 2 przystawki i 2 dania główne. Ku naszym zdziwieniu otrzymaliśmy nasze zamówienie już po 15 minutach i to od razu w komplecie. Dowiedzieliśmy się w ten sposób czym jest „szkockie jajko”, a okazało się nim jajko na twardo zawinięte w wieprzowinę i pokryte panierką, pod którą krył się majonez cebulowy. Danie nazwane „No żeby chłop w sukience tańczył…” kosztowało nas 14 zł. Pyszności, ale chyba jeszcze bardziej posmakowały nam idealnie doprawione i chrupiące frytki z batatów posypane serem emilgrana z mleka niepasteryzowanego. Mamy nadzieję, że cena 10 zł za tę przystawkę nie jest promocją, bo moglibyśmy jeść ją pewnie codziennie.

      Nie mogliśmy przejść obojętnie obok dania głównego, który może okazać się klasyką Komediowej. „Gruby kotlet” nie rzucał słów na wiatr i był naprawdę grrruubym schabem z kością, podanym na babce ziemniaczanej wraz z zasmażaną kapustą i obłędnym puree marchewkowym. Nie wiemy czy zdjęcia, to oddają, ale to naprawdę porcja dla skandynawskiego drwala (39 zł). Wszystko podane w stylowych, glinianych naczyniach. Na koniec postaraliśmy wcisnąć jeszcze pizzę „Cinghiale”, bo rzadko zdarza się, żeby jednym ze składników na placku była kiełbasa z dzika. Podana została na desce okrytej pergaminem, a towarzyszył jej sos z pieczonych pomidorów, mozzarella, czerwona cebula i sadzone jajko na samym środku (35 zł). Wszystkie składniki o wyczuwalnie wysokiej jakości. Całość można było polewać własnej roboty oliwą z czosnkiem (lub bez), która stoi na stole nieopodal brązowego cukru, eleganckich świeczek i bawełnianych serwetek w rozmiarze XXL. Nie mamy zbyt dużego rozeznania w łódzkiej mapie kulinarnej, ale obstawiamy, że Komediowa może szybko stać się punktem obowiązkowym wszystkich pizzoholików.

      Restauracja Komediowa – napoje

      Będąc w Komediowej nie sposób odmówić sobie spróbowania flagowego napoju restauracji – piwa Gruby Wiór z podobizną Rafała Paczesia (16 zł). To klasyczny pils wyprodukowany przez łódzki Browar Warkot, o dużej słodowości, niewielkiej goryczce i 5,5% zawartości alkoholu. Teoretycznie dostępny jedynie w Komediowej, ale kupiliśmy kilka butelek na wynos, więc wkrótce możecie spodziewać się tego piwa jako nagrody w konkursie Standupedii.

      Gwiazdą wśród drinków jest Emirates (34 zł), a więc potrójny Jack Daniel’s z lodem i colą znany z podniebnych podróży Rafała. Serwowany, a jakże, „w tych dużych szklankach z IKEI”, za co oczywiście byliśmy dozgonnie wdzięczni. Niepodrabialna karmelowa barwa drinku i szum w głowie, potwierdzają, że do szklanki uczciwie wlewanych jest 120 ml whisky. Całkiem, mili Państwo, inna podróż.

      Mimo, że zabrakło już nam sił na lukrowaną kajzerkę czy inny deser, to z lokalu wyszliśmy bardzo zadowoleni. Polecamy wszystkim wizytę w Komediowej, zwłaszcza, że wkrótce odbędą się w niej pierwsze wieczory ze stand-upem.

      Jak oceniasz ten artykuł?
      7
      89
      4
      3

      Komentarze5 komentarzy

      1. Bylam dzisiaj – wrażenia średnie, jedzenie poprawne, wykładzina na schodach b. brudna, w WC też z czystością średnio; ogólnie średnio nie wrócę niestety, a pokładałam nadzieję!

        2
        1
      2. Pingback: Nowości odzieżowe dla fanów stand-upu - Standupedia.pl

      3. Pingback: Maciej je w Komediowej Rafała Paczesia - Standupedia

      4. Pingback: Najlepsi polscy stand-uperzy w plebiscycie Golden Mics - Standupedia

      5. Pingback: Karol Kopiec i Adam Sobaniec: Nie bierzcie do siebie tego, co mówimy ze sceny - Standupedia

      Skomentuj